Online tanácsadás

művészetterápiával

megérteni, elfogadni, elengedni

Milyen módszerrel dolgozom?

A művészetterápia erejét csak kevesen ismerik, holott nagyon eredményes és biztonságos módszer. Olyan kreatív tevékenységet jelent, amely hatékony szorongáscsökkentő hatással bír, így hozzáférhetővé válnak feldolgozatlan problémáid, elakadásaid. Alkotás közben lehetőséged lesz szavakkal alig vagy nem kifejezhető tartalmaiddal találkozni. Például olyan nehezen megfogalmazható érzelmeiddel, elfelejtett emlékeiddel, esetleges feldolgozatlan konfliktusaiddal, zavaró álmaiddal, amelyeket nem tudsz, vagy nem akarsz megfogalmazni, holott az életvezetésedre hatással van. A művészetterápia lehetőséget ad, hogy tanuld meg megérteni, elfogadni, elengedni és kontrollálni az indulataidat. A szorongásaidat, félelmeidet elengedni. Megfelelően fókuszálni és figyelmedet megtartani. Egy munkafolyamatot végigvinni. Impulzivitásodat elfogadott módon kiélni. Feszültségeidet, terheidet pozitív, elfogadottabb formában kifejezni. Kezdeményezni, fenntartani és befejezni egy kapcsolatot. Érdekeidet, véleményedet képviselni.

Sokan megfogalmazták már nekem, hogy ők nem tudnak jól rajzolni. Erre itt nincs is szükség. Nem kell művésznek lenni, művészi alkotásokat használni. Nincs csúnya rajz. Nincs minősítés. Nem kell jól rajzolni, más és más okkal és céllal készülnek az alkotások, eszerint fogjuk nézni őket, közösen. Amikor a mű elkészült, kézzel foghatóvá válnak a belső gondolataid, így segít nézőpontot váltani, és megküzdeni az adott helyzettel.

Nálam az önkifejezés, az alkotás folyamata és befogadása hordozza a terápiás hatást, nem pszichoterápia tehát, nem pszichés zavarok gyógyítására ajánlott, hanem önismeretben fejlődni vágyóknak, valamint azoknak, akik a kreativitást szeretnék fejleszteni önmagukban.

 

Párterápiámat azoknak ajánlom, akik elvesztették magukat és a párjukat a kettősükben. Egy olyan együttlétet építünk fel közösen, ahol a kapcsolatukon van a fókusz. A virtuális térben egy olyan biztonságos légkör megteremtése a fontos, ahol másként érintkezhetnek egymással, ahol máshogy találják meg magukat és egymást.

Művészetterapeutaként mélyen hiszek abban, hogy a kreativitás és az egészséges személyiségműködés összefügg egymással. Fő célom, hogy közös munka során, minőségi beszélgetések születhessenek, a rajzoló lelje meg magában azt a kreatív energiát, mellyel nemcsak a foglalkozás ideje alatt sikerül felszabadultnak lennie, hanem mentális egészségére nézve egy hosszabb ideig fennálló általános jóllétet tud elérni.

A Károli Gáspár Református Egyetem Online mentálhigiénés tanácsadás szakirányú képzését kitüntetéssel végeztem el. Így a törvényi előírásoknak megfelelő egyetemi végzettség biztosítja mentálhigiénés és az online térben végzett munkám minőségét.

„arctalanság”

Miért az online tér?

Az internet világában élünk. Megoszlanak a vélemények azon a téren, hogy mennyire is segíti mindez a szellemi-lelki épülésünket. Nekem eddig csak jó tapasztalataim vannak az online kapcsolattartásról.

Online térben van úgy, hogy sokkal hatékonyabban figyelünk a másikra, hiszen be van szűkítve a tér, amelyben jelen vagyunk. A kommunikáció gyorsabb, rugalmas időbeosztás jellemzi, bármikor módosíthatóak az időpontok. Olcsóbb óradíjakkal dolgozom, hiszen a foglalkozáshoz szükséges eszközöket te szerzed be, persze mindenben a segítségedre leszek.

Ugyanaz a hatásfok, illetve élményanyag érhető el. Itt is kialakulhat egyfajta bensőséges tér, hiszen az „arctalanságnak” előnyei is vannak: elérhető egy szabad és fesztelen kommunikáció.

Azt gondolom, hogy a virtuális térben is megtanulható egy letisztult kommunikációs nyelv, mely során olyan minőségi tartalmak, élmények, érintkezések együttese érhető el, amely az egyén önkifejezését, művelését és önismeretét is fejleszti.

Jó szívvel ajánlható a művészetterápia kicsiknek (már 4-5 éves kortól!) és nagyoknak, egyéneknek és pároknak, mindennapi életünk gazdagítására, krízisfeldolgozáshoz, személyiségfejlesztéshez és kikapcsolódáshoz is.