Lélekrét

Tar Ágnes művészetterapeuta 

u

Hiszem, hogy mindenki rendelkezik azzal a belső erőforrással, ami lehetővé teszi, hogy boldog és hasznos életet éljen. A nonverbális kifejezésmód – a művészetterápiával folyó munka – írással való kombinálása egyike az elérhető leghatékonyabb gyógyítási stratégiának, a hozzám fordulókat ebben segítem, kísérem.

Milyen problémával fordulhatsz hozzám?

u

Önismereti kérdések

Ismerd meg önmagad: rajzolj, és kezd el figyelni az álmaidat!

„Ismerd meg önmagad!”-így szól a Delphoi jósda bejárata fölött feltárt felirat, ami arra utal, hogy ha magadat ismered, a lehetőségeid is feltárulnak előtted. Ha ismerni akarod önmagad, azt ajánlom, hogy rajzolj, és kezd el figyelni az álmaidat! Segítséget nyújtok neked abban, hogy szempontokat találj a rajzolt, megálmodott szimbólumaid vizsgálatához, és az érzelmeid megismeréséhez. Arra biztatlak hát, hogy alkoss és ezzel a benned levő erőforrásokat aktiválni fogod magadban!

1

Életvezetési elakadások, bizonytalanság, döntésképtelenség

Az alkotás közelebb visz a megértéshez, saját realitásodhoz, bárhol is tartasz.

Nagyon veszélyes a valóságot keresni, ezt már Platón is megmondta, barlanghasonlatában úgy írta le, hogy egy barlangban látja az embert, amelynek a falán árnyékok mozognak. A barlangban csak árnyékok vannak, ez a realitás, amihez hozzáférhetünk. De hogy mi mozgatja az árnyékokat a falakon, azt nem tudhatjuk. Még akkor sem, ha igyekszünk kimenni a barlangból, hogy mi van azon túl, mert a napfény elvakítja a látásunkat. Az alkotás maga, közelebb visz a megértéshez, saját realitásodhoz, bárhol is várakozol a barlangodban.

Önértékelési problémák, önbizalomhiány

A művészetterápia javítja a kapcsolatot a saját érzelmi állapotunkkal, élményeinkkel és a testünkkel.<br />

Életünk nem fehér lappal veszi kezdetét. Az önmagunkról alkotott képünket sok minden befolyásolhatja. Egyrészt adott: már a születésünk előtt elkezdődött egyfajta magzati programozás, majd az életünk nagyrészt arról fog szólni, hogy ebből a meghatározottságból próbálunk kitörni. A művészetterápia új, kreatív megoldásokat nyújt minderre: javítja a kapcsolatot a saját érzelmi állapotunkkal, élményeinkkel és a testünkkel. A rajzoló pontosabban észlelheti magát kívülről, másokat pedig belülről, ezáltal pozitívabb kép alakulhat ki önmagáról, mely az önértékelését növeli.

Kommunikációs nehézségek

Foglalkozásaimon lehetőség van képekkel elmondani az elmondhatatlan.

A barlangrajzok kora jóval ősibb, mint az első ismert írásos emlékek kora. Élőbb gondolkodik az ember képekben, mielőtt szavai lennének rá. Nem kellenek szavak ahhoz, hogy érezzük a zene ívét, a vörös vibrálását, vagy egy mozdulat drámaiságát. Ott és úgy hat ez ránk, mint ahogy a csecsemő és az anya hangolódik egymásra: szavak nélkül. Sok embernek gondot okoz önmagáról, vágyairól, nehézségeiről szavakban megnyilvánulni. Tánccal, zenével, képpel az önkifejezés szabad jelzést kap, felszabadul a társadalmi konvenciók béklyói alól. Művészetterápia során lehetőség van képekkel elmondani az elmondhatatlan.

Empátiás készség megerősödése, az érzelmek stabilizálódásában

Alkotás során a belső feszültségek csökkennek, az érzelmek megfoghatóbbakká válnak. Létrejön egy mély beteljesülés.

Játssz, rajzolj úgy, mint egy gyermek. A felnőttek a játék segítségével kikapcsolódni vágynak, egy időre hátrahagyni a hétköznapokat. Ez teljes mértékben az ellenkezője annak, amit a gyerek keres a játékban: neki a játék egy közvetlen kapcsolódás a mindennapokhoz, benne önmagához és a világhoz. Alkotás során a jelenvevő a játékos, tét nélküli technikai kísérletezés során megtapasztalhatja ezt a fajta, a gyermeki léthez hasonlatos önfeledt állapotot, mely során belső feszültségei csökkennek, az érzelmei megfoghatóbbakká válnak. Létrejön egy mély beteljesülés.

Párkapcsolati konfliktusok, elakadások, krízisek

A szerelem két ember műalkotása, mely kézzelfoghatóvá válik a foglalkozásaimon.

A szerelem nem csak szép lehet, időnként megkeserítheti az életünket. Mielőtt elhidegülten és keserűen néznénk egykori önmagunk és szerelmünk után, rajzoljuk meg, táncoljuk ki, külön-külön és együtt is azokat a pillanatokat, okokat, kérdőjeleket, melyek idáig vezethettek. Párterápiám nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, az egymásra hangolódásra, a közös ritmus megtalálására, arra, milyen hozott mintáink vannak. A nemi szerepekre, vagy a szexualitás milyenségére, annak minőségivé tételére. A szerelem két ember műalkotása, mely kézzelfoghatóvá válik a foglalkozások alkalmával.

Fokozott családi stressz, szorongás

Családi örökségeink. Hozott, s szerzett. A generációkra visszamenő élmények is feltérképezhetőek művészterápiás elemekkel.

Van, hogy a nehézségeink gyökerét nem életünk során átélt élményeinkben kell keresnünk, hanem a szüleink, nagyszüleink, dédszüleink történetében.
A traumák hatásai egyik generációról a másikra szállnak. Bele vannak kódolva a génjeinkbe, traumás örökségként tovább hordozzuk magunkban. A generációkra visszamenő élmények is feltérképezhetőek művészterápiás elemekkel, felszínre hozásuk, megértésük segít kiépíteni az utat, melyen haladva helyrehozhatjuk az életünket.

Magamról…

Először filozófiából szereztem diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, majd ugyanitt filozófia szakos tanárit végeztem. A filozófia mellett filmművészeti, esztétikai és drámapedagógiai órákat vettem fel műveltségi órákként, ezek szélesítették látókörömet, erős alapot, s indíttatást adtak későbbi segítői munkavégzésemhez.

Hiszek a multidiszciplináris tanok létjogosultságában, a tapasztalásból eredő tanulásban, vallom, hogy az általános jó közérzet munkával, s a megfelelő fókusszal mindenki számára megtapasztalható. 

 A Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi és Művészeti Karának közös képzésén művészetterapeuta oklevelet szereztem.

Művészetterapeutaként mélyen hiszek abban, hogy a kreativitás és az egészséges személyiségműködés összefügg egymással. Fő célom, hogy közös munka során, minőségi beszélgetések születhessenek, a rajzoló lelje meg magában azt a kreatív energiát, mellyel nemcsak a foglalkozás ideje alatt sikerül felszabadultnak lennie, hanem mentális egészségére nézve egy hosszabb ideig fennálló általános jóllétet tud elérni.

Amikor az első fiamat vártam, kezdtem el ismét festeni. Autodidakta festőként Magyarországon (Budapest, Mád) és külföldön (London) is voltak már festményeim kiállítva, legtöbbször az ember-, illetve állatábrázolás, a népi motívumok, álomvíziók adják képeim fő témáját. Szeretem a filozófia és a képzőművészet kereszteződésével létrejövő játéktér használatát, képeim legtöbbször az interaktivitás jegyében születnek.

Saját szülői kihívásaim révén kezdtem együtt alkotni a gyerekeimmel. Fontosnak tartom, hogy már nagyon kis kortól átéljék az önfeledt alkotás szabadságát.

Visszajelzések

„Kísérleti szándékkal vágtam bele a művészetterápiába. Nem voltak elvárásaim, szerettem volna a pszichoterápia és a csoportterápia mellett valami mást is kipróbálni, mert az első kettőt néha vontatottnak és egyhelyben toporgásnak éreztem. Borderline személyiségzavarral diagnosztizáltak és erre is építette fel Ágnes a terápiát. Az első alkalom után szinte a hetem fénypontja lett, hogy mehetek. Élveztem minden egyes alkalmat. Ágnes mindent részletesen elmagyaráz, minden kérdésemre nyíltan válaszol, így teljesen biztonságos légkört teremt, ami egy ilyen „kapcsolatnál” nagyon fontos. Meglepő volt számomra, hogy alkotás közben (melyhez nem szükséges kézügyesség) mennyivel könnyebben jönnek felszínre a problémák és ezzel együtt a megoldások is. Úgy érzem sokkal többet használt és többet is haladtam a gyógyulás felé vezető úton 1-1 foglalkozás alakalmával, mint a másik két módszerrel együtt.”

Elizabeth (32 éves)

Nyugdíjas néni vagyok, mégis sok lelki gondom volt, amivel nem tudtam mit kezdeni, mert nem tudtam feldolgozni a rémes gyermekkori emlékeimet. Ági egy újfajta művészetterápiai módszerrel dolgozott velem, amit rám szabott. Régen eltemetett emlékek jöttek elő, és együtt sikerült ezeket feldolgozni, ráadásul remekül szórakoztam is a feladatokkal. A betegségemből és a régi vallásosságomból adódóan már találkoztam sok lelkigondozóval, de még sosem találkoztam senkivel, aki ennyire megértett, ennyire együttérző volt, és ilyen kedves, sem azelőtt, sem azóta. Sajnálom, hogy vége lett a foglalkozásoknak. Ágit csak ajánlani tudom mindenkinek, csodálatos személyiség."

Lili (62 éves)

„Eleinte kétkedve fogadtam, hogy a rajzokkal és a szimbólumokkal ilyen módon el tudunk érni bármi releváns változást az életemben, de azt kell, hogy mondjam a terápia szuper volt! Nagyon keményen indult, amikor szembesültem a dolgaimmal, de a végére nagyon felemelő volt! Ági útmutatása nagyon sokat segített és kinyitott bennem olyan ajtókat aminek köszönhetően egyre többet festek és alkotok! Lórugás volt. Figyeltem a szavaira és kimozdított. Köszi Ági!”

Attila (36 éves)

„Zilált állapotban volt a kapcsolatunk, amikor kezdtük a párterápiát. Ági módszere rögtön megmutatta a lényegi elakadásokat, nézőpontbeli különbségeket. Azt amit máshol akár több hónapos beszélgetés sorozat előz meg, a rajzterápia egyből megmutatta. Nagyon izgalmas ez a módszer, és Ági igazán jól használja. Sokat segitett nekünk."

Rita (37 éves)

„A kapcsolatunk már ott tartott, hogy ki volt tűzve a válás időpontja, de Ági gyors és hatékony technikái segítettek rávilágítani a problémáink gyökerére és elég hamar eljutottunk odáig, hogy a konfliktusok kiváltó okát ismerve, tudunk azokra koncentrálni és nem ragadunk le a folyton ismétlődő szubjektív érveinknél. Végül nem váltunk el."

Zsolt (38 éves)

„Ágival való közös munka olyan, mintha az ember kézhez kapná a saját Válaszgyűjteményét a felmerülő kérdéseire és „csak” olvasnia kellene benne. Számomra megdöbbentő volt, hogy a pálcikaembereknél lehorgonyzott rajztudásomból - amit egy 3 éves gyerek ákombákomjai is felülmúlnak-, tűpontosan rávilágított az összefüggésekre. Ági nagyon érzi az embereket és mer őszinte lenni, ami lehetővé teszi, hogy ténylegesen kibogozzuk az elakadást okozó gordiuszi csomókat és felszabadultan haladhassunk tovább az úton. Tiszta szívből ajánlom!"

Renáta (32 éves)